Bra dag

Tänk vad mycket mer man njuter av lediga dagar när de inte kommer i en hel drös. Samtidigt som en hel drös med lediga dagar såklart är härligt och njutningsfullt det med.
Bortsett från i fredags som var en mindre härlig dag på jobbet så har det varit helt underbart att jobba. Jag har jobbat mycket och försökt strukturera terminen bättre detaljerat och längre i förväg än vad jag har hunnit tidigare år. Och det känns faktiskt som att jag lyckats rätt bra. Har också kunnat se och följa rätt bra framsteg vilket ju är den allra härligaste och bästa känslan som finns för en lärare, det tycker iaf jag. Det har varit helt underbart och roligt att få ha en trea, det gör att jag blir lite sugen på att någon gång i framtiden utmana mig och ta ännu äldre elever men det får vi se hur det går med. Nu tänker jag iaf försöka njuta av varenda dag jag har kvar med min underbara klass. Ska jobba lite idag också så jag är förberedd inför veckan som kommer. Två "grejer" måste jag läsa på om och göra presentationer om som minst. Men utöver det ska jag mest bara slappa och ta det lugnt. Imorgon är det match vilken jag verkligen ser fram emot eftersom både Tinna och Lovisa ska vara med, känns som att vi har bästa laget på pappret för säsongen så jag har faktiskt en smått positiv känsla inför matchen, lite läskigt och som bäddat för att åka hem besviken och ledsen på söndag men jag hoppas på det omvända.
I veckan som var hade jag två nattbesök som var väldigt roliga och mysiga men som dock tog på krafterna för jag var helt död i går när jag kom hem från handbollen och somnade som en stock på soffa. Först ut var Tinna som blev utelåst och fick sova hos mig till onsdagen, Kjell jobbade natt så det passade perfekt. Vi låg nog och pratade ett tag men inte alltför länge tror jag. I torsdags följde anna med efter handbollen och tröttheten jag känt tidigare under dagen var som bortblåst men jag tvingade mig själv att släcka lampan närmare halv tre för att jag visste att jag skulle få sota för det annars, på fredagen var det nära att jag försov mig men jag kom tillslut upp och var faktiskt mycket piggare än förväntat under dagen, men energin tog som sagt slut vid fem och jag sov djupare än djupast i en timme ungefär innan Kjell kom hem och väckte mig och det var dags att laga mat.

Nu är det två fredagar som vi har haft "handboll för alla" och jag är väldigt glad över att det här har blivit av. Det var nog för 2-3 månader sen som styrelsen gick ut med en förfrågan om någon kunde tänka sig hjälpa till med ett projekt att integrera de ensamkommande unga killarna som kommunen tog/tar emot. Jag har länge känt att jag borde göra något men inte riktigt vetat vad. Visst kan man ge lite pengar vilket vi gör varje månad men det känns som att egentligen skulle ens egen tid kunna påverka mer och framförallt ge en själv mycket mer. Jag tycker om att kunna hjälpa andra, mycket såklart för deras skull men måste också erkänna att det är mycket för min egen skull. Jag älskar känslan det ger mig själv att se och höra att jag faktiskt gjort lite skillnad. Man kan ju inte låta bli att växa av det. Jag hörde genast av mig till styrelsen och anmälde mitt intresse men kände också att jag inte fick ta på mig för mycket för jag har ju precis slutat på fotbollen och innan det som tränare av en anledning. Efter lite turer fram och tillbaka bestämdes alltså att vi kör "handboll för alla" vilket riktar sig mot vem som helst från typ 13 och uppåt som vill prova på handboll gratis på fredagar 15-16. Det är jag, Disa och Tomas som är ansvariga för träningarna och snälla Rebecka och Sofie har sagt att de kan hjälpa till ibland. Så skönt att inte stå själv i det utan att vi faktiskt är flera stycken för det gör ju att pressen på en själv inte blir för stor. Första gången kom bara två killar och härliga Rasmus. Det är verkligen toppen att ha någon som förstår språket, kan handboll och är lätt att integrera med dem med. Det var kul trots att vi var så få och det var svårt att hitta på övningar för bara dem två. Jag tyckte kommunikationen trots allt fungerade mycket bra. I går kom 12 invandrare och Rasmus och Olle. Det var ännu roligare men också mycket mycket mer utmanande. Som tur var de två killarna från förra fredagen också med för de stöttade oss rejält. De kände igen vissa saker vi visade och sa sen förra veckan och översatte till Dari vilket underlättade en hel del tror jag.
Jag kliver lite utanför min komfort-zon genom att göra det här, samtidigt som jag gör det på en av de platser jag känner mig allra tryggast utöver mitt hem vilket såklart underlättar för mig. Man kanske kan tycka att det borde vara inom min komfort-zon eftersom jag varit tränare i massa år och hållit flera träningar än vad jag kan räkna till typ men det är faktiskt ändå pirrigt och lite läskigt för jag hatar att stå i centrum (konstigt nog med tanke på tränar och lärarrollen jag vet) och det här är speciellt eftersom man inte har någon aning om vad de har för bagage och känslor med sig in i hallen. Den största utmaningen för mig med det här projektet är helt klart språket. Jag tycker inte om att prata engelska för jag tycker att jag är usel på det. Men här är det ju verkligen ett utmärkt tillfälle att ändå göra det.
Igår började vi med tunnelkull vilket verkligen var en utmaning att få dem att förstå, jag var orolig att de skulle stå still och tycka att det var helt värdelöst att köra det men det var klart den övning de hade roligast åt när vi väl kom igång. Att vi tillslut fick det att fungera berodde enbart på att några av dem faktiskt förstod oss och sen kunde på olika språk och med olika gester förklara vidare så att fler och fler förstod. Jag njöt av att se dem gå all in i att kulla varandra och att komma undan. Skratt och lek är det bästa som finns!

I går spelade ju Sverige match mot Ryssland och älskar jag handboll i vanliga fall så blir jag ju nykär varje gång det spelas ett mästerskap, det kan inte finnas någon roligare sport att titta på när det är jämna matcher. Jag är väldigt positivt överraskad över Sveriges prestationer så här långt. Visst är det mycket som är katastrofalt till och från, perioder som är så usla att man vill stänga av tv:n men det är också mycket som imponerar så mycket att jag inte kan låta bli att le.
Jag har verkligen haft tur som fått växa upp med Bengan Boys och fått följa det lagets framgångar under så lång tid av min egna handbollskarriär.
Nä nu måste jag rota lite i kylen för jag borde kanske äta frukost :-)

beslutsångest deluxe

Jag är svårt sugen på att köpa ett nytt objektiv men som vanligt har jag svår beslutsångest. Det objektiv jag tror att jag egentligen vill ha är såklart för dyrt och jag brottas med tanken om det verkligen är värt det när det nog finns ett helt okej motsvarande objektiv som bara är lite sämre helt enkelt men också endast halva priset. Beslutet blir ännu svårare för att det jag vill ha är ganska nytt så det finns inte hur mycket som helst att läsa om det. Kjell som inte är i närheten av lika snål som jag pushar mig att köpa det dyra såklart. För honom är kvalité det enda viktiga och på sätt och vis håller jag med honom men samtidigt vet jag inte riktigt om det är okej att spendera så mycket pengar på något som bara är lyxigt. Det blir ju helt okej bilder med de objektiv jag redan har. Samtidigt är det bara pengar och kan vi få bevara alla livets kommande upplevelser med lite finare och klarare bilder så kanske det är värt det.
Oj vad klockan är mycket, måste börja laga mat så jag hinner äta innan träningen.

2015

2015
 
Något jag var klart sämre på förra året än vad jag egentligen vill vara är att använda kameran vid olika tillfällen. Jag har dåligt minne och behöver bilderna för att komma ihåg och strukturera upp minnena. Men framförallt är det ju så roligt att titta på och se tillbaka på det som varit. Eftersom jag inte var så flitig med kameran har jag det här året fått gå tillbaka i bloggen också för att få bättre koll på vad jag höll på med förra året. Det är ju ganska roligt det med och faktiskt huvudanledningen till att jag skriver här på bloggen då och då. 
 
Januari
Januari var vad jag kommer ihåg en bra månad. När jag fortfarande hade lov träffade jag Karin, Kicki, Micke, Mia och Maria för biljardspel i stan. Jag började jobba igen och den här gången var det vårtermin i år två som gällde vilket var fantastiskt kul.
För första gången i mitt liv fick jag gå på en kunglig fest också. Det var Tinna och Sandra som skulle firas med prins och prinsesstema.
Annat som hände i januari som påverkade oss en del var att Kjells bil gick sönder. Det var väl lite irriterande men jag ser det mest som positivt faktiskt även om det såklart kostar en del pengar långsiktigt. Kortsiktigt innebar det iaf en hel del mer cyklande för mig vilket ju betyder sparade bensinpengar och bättre vardagsmotion. 
  
 
Februari
 Enligt det jag kunde läsa mig till, fotona och vad jag kommer ihåg så var februari en väldigt bra månad. Jag njöt av handbollen och träffade vänner och familj en hel del. Mamma och Helena såg på Bolton-matchen inne i stan och sen åt vi på tapasrestaurang i närheten, jag träffade barndomsvänner för tapas hemma hos Kicki, jag bowlade med Daniel och pappa. Vi fick veta att Andreas och Emelie väntade barn.
Det enda negativa var väl egentligen min kropp som lite smått började säga ifrån, spinningpassen tärde på knäna och varje kroppsdel kändes efter handbollsmatcherna. Sista dagen i februari spelade jag match mot täby och knät var väldigt mystiskt och svullnade upp efteråt. 
 
 
 
Mars
Det var en betydligt sämre månad än februari. Egentligen kanske inte så katastrofal och jobbig utan absolut en månad med massa positiva detaljer men jag märkte definitivt hur mitt psyke tog stryk av att kroppen inte riktigt höll. Jag som sett mig själv som väldigt psykiskt stark, vilket jag visserligen fortfarande ser till viss del, fick surt erkänna för mig själv att jag verkligen är mesig och gnällig när det gäller skador och kroppen. Första veckan i mars ville jag nästan skjuta mig själv. Knät som iof inte hade gjort speciellt ont ville absolut inte fungera utan var svullet och inte riktigt böjbart. Efter ganska precis en vecka fick jag väl hoppet tillbaka om att det kanske skulle gå över och sakta men säkert blev det bättre och bättre.
Som tur var hade jag nog roligare än någonsin på jobbet då jag startade upp rymdentemat och även introducerade GOTD till både elevernas och min förtjusning. 
Vi hade lagavslutning och firade Alina. Som sagt har jag blivit väldigt dålig på att ta med kameran och att fota så det här är enda bilden för att hjälpa mig minnas kvällen (och månaden för den delen):
 
 
April
 Jag fyllde 31 vilket vi firade med en något försenad 30-årspresent. Bättre sent än aldrig och resan till Paris var riktigt härlig.
Pappa som gjort aktördebut bjöd med oss på röda mattan och premiären av den efterlängtade Viskan-filmen. Den var väldigt mycket bättre än jag trott, visserligen kan man nog inte ha sämre förväntningar före ett biobesök heller. Jag, Tinna och Kicki åkte för att hälsa på våra favoriter i Skövde.
 
 
 
  
 
Maj
 Maj började på bästa sätt med en tjejhelg i Norges huvudstad (egentligen var det väl sista dagen i april vi åkte men nu skriver jag det här). Jag, Kicki och Karin bilade dit och fick uppleva härliga vårdagar. Annars bestod nog maj mest av sluttampen på terminen, massor av matcher då fotbollen dragit igång och vi var med i sommarserien i handbollen. Jag skippade dock en match och följde med Kjell för att fota och heja på när han ställde upp i Toughest.
Vi grattade även duktiga Tinna som blev klar med studierna och tog examen. 
 
 
 
  
 
 
  
 
 
Juni
 Fina Lena bjöd hem oss gamla kollegor på god mat och underbart sällskap. Det var så trevligt så det fick bli första tåget hem på morgonkvisten. Helena, vars lägenhet äntligen började bli klar, bjöd in släkt och vänner på fika och mat. Kul var det att träffa Lina som fått två barn sedan sist jag såg henne. Semester fick jag lagom till midsommar vilket jag firade på bästa sätt. Det blev kubbspel, god mat, femkamp, beerpong och härligt sällskap hela natten lång. 
Det blev ett biobesök för att se en klassisk film som faktiskt är lika gammal som jag själv. Kanske är dumt att betala massor för att se en film man sett flera gånger på bio men bara biopopcornen är ju nästan värt besväret. Vi klämde in lite mysbesök med Ellie, Kjell ställde upp i Superior och fotbollslaget hade avslutning i Frösunda. 
I slutet av juni bokade vi en spontantripp till Prag för att se när Sverige skulle spela U21-final i EM. Till vår stora glädje och överraskning vann de ju finalen och vi fick vara med om en magisk fotbollskväll vilket avslutade en underbar månad.
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Juli
En av de sorgligaste månaderna när jag ser tillbaka på det. En fin människa valde att inte längre leva vilket jag för hennes skull hoppas var helt rätt beslut. Jag ser ju dock hur det påverkar andra runtomkring och önskar att jag kunde få ta bort all smärta och sorg men försöker acceptera att det bara är att lära sig att leva med den.
Trots allt hade jag mycket glädje och ser tillbaka på juli med främst värme faktiskt. 
Vi började juli med att uppleva Prag, väldigt fin och härlig stad som väntat. Därifrån åkte vi till Köpenhamn för släktträff. 
Vi hade även bartömning hos Karin som förberedde för utflytt från lägenheten i Fruängen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Augusti
Augusti kom och inleddes med bröllop. Helgen därpå firade vi Carin (Kjells kompis) som fyllt 30. Efter det började jobbet och jag såg fram emot en riktigt spännande och rolig termin. Den första arbetsveckan avslutades med att jag åkte till Skåne och förlängde semesterkänslan lite. Där firade vi Mikaela, kokade kräftor, gick på djurpark och bara spelade spel och umgicks.
Augusti var också månaden då jag gav upp när det gällde det här att ta tag i min kropps sjukdomssymtom eller inte. Jag hade velat länge men eftersom kroppen strejkade helt under och efter fotbollslägret vid månadsskiftet juli/augusti bestämde jag mig för att iaf söka någon sorts hjälp. Vilket jag fick även om det ändå inte blev helt bra med allt. Jag hjälpte Helena att skörda en del i Torslunda och fick vara med på en kul kräftskiva med fotbollstjejerna även fast jag inte äter kräftor (och trots att jag glömde köpa huvudrätten). 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
September
I september hämtade jag vår sprillans nya bil som jag är smått förälskad i, enda nackdelen är väl den ekonomiska biten för den kostar lite mer än vad jag egentligen tycker vi borde lägga och jag är rädd att jag kommer ha svårt att byta ner mig.
Jag blev riktigt imponerad av Helena när vi såg henne springa halvmaran. Hon sprang varje km ungefär så snabbt som jag skulle palla en km max. Dessutom såg hon oförskämt pigg ut hela tiden. 
I slutet av september fick vi äntligen känna hur det var att vinna igen då vi spöade Avesta i seriepremiären, så underbart! 
 
 
 
Oktober
Oktober var en minst sagt annorlunda månad. Har nog aldrig varit med om en månad som har känts så lång. Jag var med om några av mina allra bästa stunder men fick också uthärda några av de allra tuffaste och jobbigaste. En av de där allra bästa och rosaskimrande dagarna var vi först på Liams treårskalas och fick hälsa på färskaste släktingen, Sofia. Sen vann jag med handbollslaget och efter det åkte jag och Kjell för att hälsa på nytillskottet i vårt kompisgäng, söta Julius. Vi hade även en reunion med gamla fotbollsgänget i oktober. Tyvärr blev vi slutligen bara fyra personer som kunde men oavsett var det en väldigt mysig kväll. 
Vi passade även på att träffa Julius lite mer. I slutet av oktober när allt inte var lika roligt längre så fick jag vara med om en ljusglimt i mörkret iaf och det var när Hammarby slog nytt publikrekord. 
 
 
 
 
  
 
 
 
November
November har nog gått lite upp och ner. Kan nog egentligen inte klaga på så mycket som hänt. Jag har spelat handboll, jobbat för fullt efter höstlovet och upplevt att tiden återigen satt fart efter att nästan stått stilla en månad. Jag och Kicki passade på när det var matchledigt att åka och hälsa på bönorna i Skövde. Sverige spöade Danmark och säkrade en plats i kommande sommars EM-fest. Vi hade lagfest med handbollen. Vid första advent firade vi jul och åt massa gott med våra underbara vänner. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
December
Det är alltid en väldigt mysig månad när man jobbar med barn, visserligen ganska jobbig också eftersom alla är lagom trötta och längtar efter jullov. Vi hade bara en match i december så det blev en väldigt lugn månad på så sätt. Jag hade istället fullt upp med att springa/gå halvvägs till Skövde (15 mil), bli sjuk och att pyssla klart i mina album. Det första klarade jag trots sjukperioden och det sistnämnda hann jag mer än förväntat men inte riktigt helt klart så det får jag jobba vidare med.
Julen firade vi först hos pappa, sen med Ellie hos hennes farmor och farfar. Juldagen träffade jag släktningar som jag bara träffat någon enstaka gång och sedan lagade och åt vi bästa julbordet någonsin typ. Johan kom förbi med sin nya tjej och tjejerna utklassade killarna på tp-frågorna. 
Mellandagarna spenderades mycket i Väsby med Philip, Ditte, Jennifer, Magnus och Ellie. Vi åkte i pulkabacken när den första snön äntligen kom, shoppade i MOS där vi senare även gick på bio (Joy) och åt mat. På nyårsafton lagade vi filippinsk mat och njöt av sällskapet.
Tror nog faktiskt det bästa med december ändå var att min mormor äntligen fick lämna jordelivet. Känns väldigt skönt och dessutom känner jag att jag i samband med begravning och släktträff, som säkert inte hade blivit av annars, att jag nog är närmare henne känslomässigt än jag varit på många år. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 2015 var ett bra år på väldigt många sätt även om det hände mycket hemska och sorgliga saker också. Privat kan jag inte riktigt bestämma mig för om det var ett bra eller dåligt år. För det mesta var det fantastiskt bra men några saker drog ner mitt humör ordentligt. Ser jag till mitt jobbår så måste det med råge ha varit det bästa hittills. Det var otroligt roligt att ha vårterminen i tvåan och ännu bättre höstterminen i trean. Jag har sjuk ångest redan nu för att lämna den här klassen som förgyller mina dagar så. Ser man till den tredje delen av mitt liv, sportandet, så kan jag inte ställa mig så positiv. Visst så har handbollen varit fantastikt rolig vilket verkligen höjer slutbetyget på året men min kropp har verkligen varit sämst i år. Jag har varit så bortskämd med en underbart fungerande kropp och den har svikit mig på så många sätt och vid flera tillfällen i år. Det är ju i förhållande till hur den brukar vara och jag har ju faktiskt ändå trots allt fungerat och klarat av att spela matcher så jag ska väl inte klaga alltför mycket heller, jag vet ju att det skulle kunna vara mycket mycket värre. 
Det allra bästa och finaste jag tar med mig från det här året är absolut alla mina relationer. Jag är omringad av helt fantastiska och underbara människor som jag verkligen kan lita på. De ger mig obeskrivligt mycket kärlek, glädje, trygghet, inspiration och lycka hela tiden.
 
Efter att ha gjort den här resumen och njutit av de första dagarna det här året så är jag beredd att välkomna 2016 och se fram emot vad året har att erbjuda. Både när det gäller lycka och sorg även om jag hoppas att det första med råge överskrider det andra. 
 

2016

Jaha så var det nya året här. Känner mig kluven inför det. Jag tror jag brukar vara mer förväntansfull och faktiskt ganska optimistisk inför ett nytt år. Jag är också kluven när jag ser tillbaka på det år som nyss passerat. Jag kan inte riktigt bestämma mig om jag ska kalla det ett bra eller dåligt år men måste nog erkänna för mig själv att det lutar åt det sistnämnda. Kanske är det därför jag känner mig mindre förväntansfull på det nya, är rädd att livet är på väg utför helt enkelt, fy så hemskt det lät och så illa är det verkligen inte. Men vågar inte riktigt hoppas på att det ska bli det bästa året någonsin för det känns som att mycket kan bli tufft och jobbigt under året av någon konstig anledning. Tänker inte ge mig in på nyårslöftesbranschen, precis som jag inte heller brukar. Ibland sätter jag dock upp tydliga mål för mig själv och ibland lovar jag mig själv saker men så noga tänker jag nog inte vara nu heller. Dock hakar jag på de flesta andra som bestämmer sig för att skärpa till det här med hälsa och kost. Jag ska stoppa i mig mindre skit, de två sista månaderna spårade helt ur för mig, resten av året kan jag inte påstå att jag var särskilt stolt över mig men mitt agerande då kan jag iaf stå för. Så som jag levt de senaste veckorna vill jag inte göra alls faktiskt så trots att det enklaste bara är att fortsätta utan hämningar och bryta ner sig själv så ska jag verkligen inte göra det. Jag har försiktig tilltro till att jag kommer lyckas men även lite oro inför att jag saknar lite mål och förbud för att ro det i land. Men jag vill inte strukturera upp det så mycket och lova det ena och det andra så jag hoppas helt enkelt att jag ska klara av att leva betydligt hälsosammare utan mål och förbud. Nä nu ska jag fortsätta njuta i stillhet av den nya dagen på det här året. Det har trots mina onda aningar börjat riktigt bra och det är bara att hoppas att det fortsätter så.

RSS 2.0