Det rullar lite för snabbt

livet alltså. Jag förstår inte riktigt vart tiden tar vägen. Igår var vi på tegel och firade Tinna som fyllde 25, hur är det möjligt?! Jag är ju inte ens 25 så hur kan hon vara det?! Vi var där vid sju och åt mat, jag fick låna Elins bil så jag körde såklart alkoholfritt. Precis före tio började det strömma in en del nyss fyllda artonåringar. Oj vad jag inte kände mig ung just då men skoj var det, främst med det trevliga sällskapet såklart men också att observera scenen och det sociala spelet runt om. Tänkte tillbaka och påmindes om de tidiga vuxenåren, på ett sätt nästan avundas dem men å andra sidan vara sjukt glad och tacksam över att den tiden är förbi. Vi blev kvar längre än vad jag trott på förhand men var väl hemma runt ett kanske, då fick jag syn på något välbekant på fb, en lght till försäljning och genast fick jag nya minnesbilder från just den epoken i mitt liv. Den första egna lyan, där jag bodde medan det tog slut med min ungdomskärlek (får man väl ändå kalla det?!) Där jag blev frälst på riktigt i mitt älskade real, där jag lärde mig det ena och det andra om vuxenlivet, där jag levde medan jag utbildade mig, där jag och Kjell trängde ihop oss i väntan på huset. Jag är så glad att jag köpte den lägenheten, förutom att jag gjorde en bra vinst och tack vare den fick möjlighet att köpa det här huset så var det verkligen en plats som jag trivdes på och innerligt älskade, inte lika mycket och starkt som känslorna för det här huset men ändå. Den var precis rätt för mig just då i mitt liv. Jag bodde där i nästan sex år tror jag. Jag skickade sms direkt till min lillebror som lite halvt letar sin första lgh, tycker på allvar att det inte är helt fel för honom att spana in den. Vet inte om han tycker detsamma för han har inte hört av sig än, å andra sidan var det ju i natt vid tvåsnåret som jag skickade det. Skoj att se iaf, vad de gjort om och vad som är kvar.
Idag är det ljuvlig lördag. Kjell kom hem från jobbet för någon timme sedan och ligger och sover här bredvid, mysigt. Klockan ett är det samling och sen är det match som gäller. Vill spela fantastiskt bra idag, som alltid såklart. Vill kämpa och slita som ett djur och utdela riktigt tuffa smällar. Har bestämt att vi ska släppa in färre mål än vi gjorde mot dem sist och göra fler, kommer inte ihåg vad resultatet var så det måste jag kolla upp innan dock. Vet bara att jag var grymt irriterade efter matchen för att det kändes så lojt från vår sida. Så ska det inte vara idag! Jag hoppas att tinna vaknade upp idag med ett väldigt sug efter handbollsmatch, skulle göra det hela ännu roligare. Skulle vilja se herrarnas match men real spelar (typ som vanligt den här säsongen) klockan 4 redan så den vill jag ju också hem till. Kanske stannar en liten stund, får se hur jag lyckas ta mig hem också. Eftersom jag ska köra ner Elins bil till centrum har jag inte egen bil hem sen. Kjells bil gick sönder i torsdags så i fredags blev det cykel till och från jobbet. Bra att få en liten spark från lathet och bekvämlighet. Är så glad att jag bor på så perfekt avstånd från mitt jobb, och det är ju perfekt när det händer ngt sånt här så det slipper bli ett stort akut problem. Jag skulle ju klara mig bra utan bil egentligen. Men min lathet har skyllt på väglag och så och jag hade bestämt att cykeln skulle få vila i garaget till efter sporlovet, men så blev det alltså inte. Det tog några minuter längre än vanligt att cykla till jobbet för jag tog det väldigt lugnt i alla svängar. Det hade ju fallit ett tunt lager med nysnö som lämpligt nog dolda alla isfläckar och jag ville inte riskera att ramla, för egen skull men även för iPad:ens och datorns skull. Men det gick hur bra som helst, kände bara av halkan vid ett tillfälle och då gled cykelhjulet bara pyttelite för att sen hitta fäste.

Eftersom jag skriver så sällan borde jag kanske även gå tillbaka i tiden och notera händelser. Bara för min egen skull, det är därför jag skriver. Jag tycker att det är skönt och nästan terapeutiskt att skriva av sig, sortera tankarna lite på något sätt men framförallt är det så kul att ha en dagbok att gå tillbaka till. Särskilt resor och års-tillbakablickar är kul att läsa igen. Men nu när jag tänker tillbaka på den här månaden kommer jag inte på så mycket. Jag har ju börjat jobba, blandat toppendagar med mindre härliga dagar men överlag har jag det fantastiskt bra på jobbet. Tur det för jag hatar att gå upp på morgonen, jag brukar tänka tanken då när jag ändå staplande tillslut tvingar upp mig att jag ska vara mer än bra glad för att jag har ett jobb jag tycker så mycket om, tänk att behöva tvinga upp sig till något man är likgiltig för och ännu värre något man avskyr. Stackars de personerna som har det så! Det är otroligt roligt att ha en tvåa, de börjar bli mer och mer självständiga och klarar av större och större utmaningar. Vi går ju mattelyftet nu som är lite slitsamt för att det tar mycket tid och lite besviken är jag för att jag hade så höga förhoppningar på att det skulle ge ännu mer men faktiskt så får man en del inspiration där iaf. I torsdags var jag på en workshop på bällstaberg också i programmering typ och hur vi kan arbeta med det lite smått i skolan. Det var kul och häftigt att vara tillbaka på min gamla skola. Jag jobbade bara tre terminer där men det var också mina tre första terminer som lärare så det är verkligen speciellt för mig. Jag har jobbat fyra på Hammarbacken och jag är fortfarande lika nöjd och glad över att jag bytte. När jag ändå är inne på jobbet kan jag ju nämna för mitt framtida mig att jag var på golden förra fredagen med jobbet, skoj även om jag tog det rätt lugnt.
Veckan innan det (tror jag iaf) var jag på Tinna och Sandras prins och prinsess fest. Också väldigt skoj och dessutom förlängde vi trevligheterna med övernattning och brunch dagen därpå.
Jag har ju spelat några matcher, bland annat en i arbrå med jobbig snöstorm på vägen hem, alla har slutat i superförlust vilket såklart är tråkigt som bara den men ändå konstigt nog är det här roligaste säsongen på jag vet inte hur länge. Eller så konstigt är det kanske inte, jag vet ju vad eller snarare vem det beror på. Jag tycker Patrik är en riktigt bra tränare. Vi tycker och tänker väldigt lika om handboll och allt som hör till med kämparanda och gruppdynamik osv så det kanske är lätt att vara nöjd då. Jag som brukar vara expert på att irritera mig på tränare gör det nästan inte alls nu faktiskt. Ovant och väldigt skönt. Brukar sällan bli imponerad eller positivt överraskad över kommentarer eller tankar kring spelet och strategier men det händer faktiskt i år. Och fastän det kanske borde vara en av de tränare jag på pappret ska ha minst respekt för med tanke på att vi ändå hade en kompisrelation eller vad man ska kalla det innan, (vi har ju varit ute ett antal gånger tillsammans den ena i sämre skick än den andre för att nästa gång byta roller), så är det helt klart en av de tränare jag haft som jag respekterar mest. Respekt för sin tränare är a och o nästan kan jag tycka. Hur som helst så är jag väldigt glad över att han är vår tränare men väldigt ledsen på ett sätt att det är just nu. Tycker att det är så himla synd att han har de förutsättningarna han har, det finns inget lag alls att prata om egentligen och det hade varit så roligt och intressant att se vad han hade kunnat gjort om det varit andra villkor. Bara om vi inte hade tappat de fyra spelare som vi tappat den här säsongen, tror faktiskt att vi nog hade kunnat varit med och slagits om typ tredje-fjärde platsen då. Aja nu är det som det är och det är bara att göra det bästa av det. Nu närmast handlar det om att tagga hundra till matchen idag.
Nä nu måste jag faktiskt börja tänka på uppladdning i form av energiintag.
Ses väl om en månad eller så igen...

Sista dagen

I morgon är första arbetsdagen på nästan tre veckor. Jag har haft det hur lyxigt och bra på hela lovet och verkligen njutit till max. Kjell har varit ledig nästan lika länge som mig för ovanlighetens skull vilket så klart har gjort det ännu bättre.

Jag är lite orolig för hur det ska gå att komma upp i morgon. Idag vaknade jag vid ett, å andra sidan borde jag kunna jobba och vara pigg flera dagar i sträck nu eftersom jag sovit mellan 8 och tio timmar typ varje natt nu på lovet.
I morgon är det en hel del utvecklingssamtal som gäller för terminsstarten är först på torsdag. Det är skönt att kunna beta av flera samtal samma dag så jag slipper sitta så mycket på eftermiddagstid i flera veckor. Som planen ser ut är alla utvecklingssamtal klara vecka fyra och det är verkligen skönt att få dem gjorda. Jag tycker att samtalen är nödvändiga och bra, det är kul att träffa både eleverna och föräldrarna i den situationen så det är inget som jag ser som betungande eller negativt egentligen men det är absolut tidskrävande.
Det ska bli superkul att börja vårterminen. Som jag skrivit tidigare blir det här mina äldsta elever som jag är lärare för. Vi kommer bland annat ha ett tema om rymden och det tycker jag ska bli så otroligt roligt. Idag har jag faktiskt läst en del litteratur till nästa matematikträff, svarat på en del mail och kollat igenom lite inför jobbstarten. Jag hade med mig mer jobb hem men visste att jag nog inte skulle få så mycket gjort på lovet. Det är skönt att faktiskt kunna koppla bort och bara vara ledig också.

Snart ska jag ge mig ner till hallen för första handbollsträningen på ett bra tag. I morgon är planen att jag ska till fotbollen för första gången på evigheter. Egentligen är jag inte sugen på varken det ena eller det andra men det ska bli kul att träffa lagkamrater och jag vill faktiskt träna och komma igång ordentligt igen. Sist jag var på handbollen fick jag en blånagel igen, i samma stortå som jag hade så hemska problem första gången det hände. Den här gången kan jag inte kalla den blå faktiskt utan den är kolsvart. Just nu är det ju inga som helst problem men det gjorde ont när det hände och faktiskt i några dagar efter det också när tån var extra varm och det var ett bultande och tryck runt nagelbanden. Men framförallt är jag orolig att det ska innebära problem senare när jag har tappat den här nageln och nästa kommer ut. Första gången jag fick en blånagel kom den nya nageln ut alldeles bucklig och konstig och när den nästan vuxit klart blev hela tån infekterad och var plågsamt öm till och från i typ ett år säkert. Det vill jag aldrig mer vara med om. Visst funkar det väl sådär i vanliga livet men på handbollsplanen var det verkligen inte optimalt. Sedan dess har jag fått två (tre nu då) blånaglar till och då har det inte alls gjort lika ont när det hände och inte inneburit några som helst problem. Nu har jag känslan av att det gjorde ännu ondare och framförallt är den mycket svartare så jag är lite extra orolig men hoppas på det bästa.

Nä om jag skulle resa mig upp och se till att få i mig lite mat innan det är dags att träna...

Jag har bestämt mig

för att det har blivit dags för att komma ikapp när det gäller mina fotoalbum. För några år sedan, ganska många är det nog nu började jag med lite hobby-scrapbooking. Jag tyckte det verkade roligt men framförallt ville jag ha album att bläddra i och inte bara ha mina fotografier på datorn. Viljan och motivationen att pyssla med detta har väl hela tiden varierat väldigt mycket men de sista åren har det helt klart gått utför. Därför bestämde jag mig tidigare i år för att jag nu framöver ska göra lite annorlunda. Tidigare hade jag olika album för mina resor och så gjorde jag även årsalbum, nu har jag bestämt att det bara är årsalbumen som jag kommer scrapbooka och resorna kommer vi göra fotoböcker av via datorn. Så under hösten har jag beställt fyra fotoböcker så nu har nog alla utlandsresor från de tio senaste åren fotoböcker eller album. I våras kikade jag även igenom de album jag gjort tidigare och jag är verkligen min pappas dotter som gärna påbörjar saker men sällan slutför dem. Jag hade typ tretton album och av dem var det bara tre som var helt klara. Mestadels är det framsidan som saknas men det är även album där inte alla bilder sitter fast, text saknas osv. Så steg ett är att göra klart alla påbörjade album och sedan även göra de senaste årens. Jag blev lite besviken när jag insåg att jag bara gjort fram tom 2011, trodde faktiskt jag var mer i fas än så... Skönt nog har jag lyckats bocka av två av de tidigare albumen nu så det som återstår är fem halvklara och tre helt blanka där det såklart ingår att välja ut bilder till...

Nu semifinal, jag tror på förlust men hoppas på vinst såklart!

Nytt år

Det känns helt vansinnigt att det redan är 2015, jag tyckte jag började bli vuxen när det var dags för ett nytt millenium, vilket borde innebära att jag är lastgammal nu när jag levt nästan lika många år till.

Starten på det nya året har varit riktigt lugn och mysig. Både jag och Kjell har varit lediga länge nu och har definitivt kommit in i ett härligt semesterlunk. Vi har vänt på dygnet totalt. Jag somnar någon gång mellan 4 och 6 på morgonen och har inte gått upp före 12 särskilt många dagar det här lovet. Ska nog börja jobba på att vända tillbaka det snart så det inte blir allt för jobbigt att få in rutinerna igen.

Jag brukar inte ha nyårslöften men det blir rätt naturligt att man blickar tillbaka på året som varit när det gamla närmar sig slutet samt funderar över nästkommande år när det närmar sig. Vad gäller förra året så är jag väldigt nöjd med hur mycket jag har tränat, visserligen inte helt nöjd med graden av ansträngning på träningen men kvantiteten är jag definitivt mer än nöjd med, det här året hoppas jag att jag kommer köra på lika bra men dessutom öka på kvaliteten en hel del. Jag är även nöjd med hur jag skött kost och sånt. Visserligen har jag haft perioder då jag släpper efter galet mycket men större delen av året har jag varit precis så hälsosam som jag vill vara. Målet för 2015 är att jag fortsätter ungefär likadant i år men möjligtvis att jag har lite mindre djupa dippar eller vad jag ska kalla det. Bara för att jag får äta vad jag vill behöver jag ju inte vräka i mig kanske... När det gäller hemmet har vi inte fått supermycket gjort men det är ändå en hel del som jag är riktigt glad över. Dels så har jag odlat lite i år och planterat tre träd, visserligen är jag tyvärr rädd att ett av äppelträden inte överlever, dels pga djur som kalasat på det men även hård blåst som gjorde att trädet hamnade på fel sida av stödpinnen vilket jag upptäckte först några dagar senare men ändå. Jag är även väldigt nöjd och glad över att vi fått upp några fotografier på väggarna, flera år senare än jag tänkt men jag är riktigt nöjd med de tre tavlorna i hallen så det var värt väntan. Kommande år är målet ännu fler tavlor, isolering av garage och eventuellt en häck på tomten. Det hade vi tänkt fixa i år men som sagt har inte så mycket blivit av.
Ser jag tillbaka på mitt arbetsår så är jag överlag mycket nöjd där också faktiskt. Det blir lite snett eftersom jag där lever efter läsåret och för min del har det varit väldigt stor skillnad på 2014:s två terminer. Båda var dock väldigt givande på olika sätt. Det jag tycker att jag utvecklat mest hos mig som lärare är nog större säkerhet när det gäller läsförståelse och arbete kring det, mycket tack vare en läsande klass där man fått mycket stöd och inspiration. När det gäller 2015 så ska jag utveckla mitt system för att synliggöra mål och syfte med lektionerna mer för eleverna och även förbättra mitt sätt att kontinuerligt dokumentera min bedömning av eleverna formativt. Jag har ju aldrig haft så här gamla elever som jag kommer ha nu vilket ska bli väldigt roligt och spännande.

Åh det pirrar i magen när jag tänker på det nya året och dess utmaningar och möjligheter. Jag kan knappt bärga mig för att kasta mig ut och pröva mina vingar. Jag ska verkligen försöka utmana mig själv så mycket jag bara kan, se till att vårda mina relationer mer än jag gjort i år och även försöka skapa nya. Men först ska jag njuta av några till dagars ledighet.


RSS 2.0