Slut på jullovet

Hur är det möjligt att det här är sista dagen jag är ledig från jobbet. På fredagarslutar jag kvart över två så det är lite mer än en timme kvar av lovet då alltså. Det har varit helt fantastiskt att slippa ställs klockan och jaga iväg till jobbet på morgonen. Ännu mer underbart har det varit att slippa lämna Isabella på förskolan. Inte för att det är känns så jobbigt kanske att göra vanligtvis men det underbara är ju att det innebär att man får massa tid med henne. Så sinnesjukt glad för att jag har loven att se fram emot med henne. Då känns det lite mer ok att jag faktiskt jobbar 100% redan nu (och sedan rätt lång tid tillbaka). Att vara med henne är som jag skrivit tidigare för det mesta väldigt avstressande. Men det är ju absolut inte detsamma som ledighet och vad lov inneburit tidigare i mitt liv. Det här lovet har vi dessutom haft en tydlig och ganska krävande plan. Numera har hon ju inte blöja, vilket kräver ytterligare lite fokus från min sida på henne. Första dagen väldigt mycket mer fokus och så kanske jag borde fortsatt för att få bättre resultat men det klarade jag faktiskt inte riktigt av utan sänkte kraven på mig själv lite. Vilket innebar att jag kunde ha en jvm-match på i bakgrunden när vi lekte eller så kunde jag plocka ur diskmaskinen och ägna mig åt lite hushållssysslor i korta stunder. Det ska bli intressant att se vad de säger på förskolan, jag gissar att de kanske tycker att det är skönare om hon har blöja där, för som det är nu händer det en del "olyckor". Ibland accepterar hon vårt förslag om att gå på pottan, ibland inte. Ibland säger hon till själv och går dit, ibland kommer det i byxorna. Tre av nätterna har hon kissat på sig en gång vardera men de andra har hon varit helt torr vilket jag varit väldigt glad, tacksam och lite förvånad över. Vet inte hur det skulle gå utan på förskolan. På sätt och vis tror jag det skulle kunna funka superbra för att det kanske är lättare att få in rutiner där. Att alla går på potta/toalett innan de ska gå ut, eller vila eller vilken tid det än är. Men samtidigt kanske det inte alls passar henne och då vet jag inte om hon följer grupptryck eller sin egen känsla. Hon är ju rätt bestämd den unga damen. I värsta fall skulle det innebära 2-3 klädbyten per dag oftare än så tror jag verkligen inte det skulle bli. Jag har ju jobbat själv på förskola och har även erfarenhet från "olyckor" i skolvärlden och vet att det inte alltid är optimalt men samtidigt är det lite en del av jobbet. Aja det är några dagar kvar och så får vi se hur de ställer sig helt enkelt. Jag känner att det är hundra procent upp till dem. Hon skulle absolut kunna förstå skillnaden på att när hon är på fsk är det blöja som gäller men inte annars. 
Vi var iväg på Disney on Ice igår eftersom snälla Tomas fixade gratisbiljetter till oss. Jag var lite sugen på att sätta på blöja för min skull men det var inget jag ens övervägde på riktigt faktiskt. Vi åkte hemifrån strax efter åtta och räknade med att inte komma hem förrän tidigast 2. Så jag visste ju att hon skulle behöva uträtta sina behov minst en gång, troligtvis nummer två då det hände senast på nyårsafton. Jag visste också att hon aldrig gjort det på en toalett då de gånger vi försökt inte riktigt varit så populärt från hennes håll. Här är jag glad över att jag är den jag är, att strunta i det finns liksom inte som alternativ - att ge upp eller göra något halvhjärtat är inget jag är van vid. Att må väldigt dåligt och oroa mig massor är ingen ide så det låter jag i stort sett bli att göra. Det värsta som kan hända är ju att det blir lite smutsigt och jobbigt en stund.
Vi åkte först till Johan och Charlie för att därifrån samåka, jag frågade om hon ville gå på deras potta och förklarade att vi inte skulle ha någon potta sen, men det ville hon såklart inte. Då var det ju mindre än en timme sedan hon kissat hemma så det var ju väntat. Vi kom dit en halvtimme innan det började ungefär och inte heller då nappade hon på att prova gå på toaletten. Vi åt lite kex som vi hade med och gick sedan runt lite för att röra på oss maximalt innan det drog igång. Då kom hon och sa (trodde jag) kiss vilket gjorde att jag fick med lite protester med henne in på toaletten. Hon satt i några sekunder men började sedan protestera bestämt. Hon har börjat hoppa med utsträckta armar och väldigt bestämt skrika JAG VILL INTE när det är något hon verkligen inte vill och känner att jag inte riktigt lyssnar på henne, så himla söt! Så jag fick lyssna på henne helt enkelt. När vi sen satt och skulle börja kolla började hon återigen enligt mig tjata om kiss, tills poletten trilla ner och jag insåg att hon sa kex. I pausen runt 11 frågade jag om vi skulle gå på toaletten men hon sa nej och så sprang hon och Edvin runt och lekte av sig, tills hon kissade på sig. Så vi fick gå till toaletten och byta byxor och tvätta lite. Skönt ändå att det bara var hon som blev blöt, vi behövde inte torka golv eller annat och tom skorna klarade sig rätt bra, det kom lite på utsidan av ena skon. 
Nu måste jag ta tag i den här dagen. Isabella är med Kjell så min tanke är att hinna förbereda lite inför söndagens stora grej. Bellas två-årskalas. Hon har tjatat sedan innan julafton om att hon fyller år och ska ha kalas. Igår bakade jag bullar och på lördag ska jag göra tårtor. Så idag borde jag baka kakor. Har inte bestämt exakt vilka men tror jag ska porva ett nytt recept på chockladkakor. Men borde köra något gammalt hederligt också, typ drömmar eller hallongrottor lär det få bli. Vet inte exakt hur många vi blir men minst 13 vuxna och 5 barn, max 18 vuxna och 9 barn. Så här i början av januari vill säkert många ha nyttiga alternativ egentligen så först var jag inne på att försöka få till det men jag pallar inte riktigt och hittar inte några riktigt lockande alternativ. Förra året gjorde jag en fruktsallad men den hade jag hur mycket som helst kvar av efteråt och fick slänga plus att jag slände en hel del av den fruktsallad Tina och Raffe hade med på julafton så det är jag inte alls sugen på att göra igen. 
Något jag faktiskt också borde göra är att avsätta tid till att jobba. Jag brukar alltid ha en tanke om jobb jag ska hinna göra på loven men i vanliga fall brukar jag direkt veta att det inte ska bli av och det brukar vara helt okej men nu är det faktiskt en bok jag verkligen hade tänkt hinna läsa. Jag vill komma igång med kooperativt lärande i högre utsträckning än vad jag har gjort tidigare så hade tänkt läsa på en hel del om det samt göra en plan. Men det har jag inte gjort och är lite ledsen över. För jag vet att jag inte kommer lyckas få till det när allt nu drar igång igen. Eftersom jag ska starta upp ledarskapscoachingprojektet nu snart kommer nog alla de minutrar jag hade över under hösten (tycker liksom inte det fanns några då ens egentligen) gå till det. Jag kommer säkert spendera 15-20 timmar mer i månaden i hallen iom projektet så det ska bli intressant hur jag ska få till det. Annika peppar mig lite inför TS3:an också och det blir jag sjukt sugen på men jag har nästan lovat mig själv att inte ta på mig något mer alls ett bra tag framöver. Så istället för att skriva och lägga tid som jag inte har här, så publicerar jag nu helt enkelt...

2018

Årsresumé för 2018
 
Januari
Det här året ringdes in hemma hos Julius, innan det hade vi varit hos Tverinarna. De första dagarna på året var Isabella lite sjuk. Första gången och tack och lov värsta gången hittills, även fast det faktiskt inte var ens särskilt illa. Hon var bara lite extra gnällig och ville sitta perioder och mysa i famnen, och lite sämre aptit. Hon var inte riktigt sig själv vid ettårs-kalaset utan fortfarande lite småhängig/gnällig. Natte och Tuva kom förbi tillsammans med mamma och firade henne i efterskott. Vi passade på att njuta lite av snön med pulkaåkning och besökte Torslunda för en gammal hederlig mysstund i skogen med korvgrillning. Vi firade även Tinna som fyllde år. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Februari
 
Vi fick vara med när fina kusinen Emma döptes. Vi träffade nya sysslingen för första gången och passade på att mysa extra mycket med Edvin också då såklart. Februari bjöd faktiskt på riktigt härligt vinterväder så det såg vi till att uppleva. Bara att se, känna och undersöka snö lite närmare är ju faktiskt ett äventyr för en ettåring och vad härligt det är att få dela liknande äventyr med den finaste man vet. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mars
 
Början av mars bjöd faktiskt på lite mer pulkaåkning, med Julius. Dock var det mer mammorna som verligen ville att det skulle bli åkande av så det blev inte många vändor och en rätt ledsam promenad hem då både Isabella och hennes mamma skulle visa sina mindre charmiga envisa sidor. Lite gladare miner när vi lekte i lekparken. Lekte gjorde vi även med kusinerna, och Edvin såklart. I mars var vi även på Isas tvåårs-kalas. Vi njöt av första vårdagarna i skogen och firade påsk med en höggravid moster. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
April
 
Min födelsedag spenderade jag på bästa sätt, med Isabella! Vi besökte Sollentuna badhus tillsammans med kusinerna. April bjöd på viktiga Champions League-matcher som faktiskt gick över förväntan. Tror det berodde mycket på den söta maskoten. Vi var på tjejmiddag hos Tessan. Karin sov över. Äntligen kom lill-kusinen vi längtat så mycket efter. Mer häng med Edvin och Mille hann vi med i april. På valborg var jag tvungen att fixa nytt pass i stan, då passade vi på att turista lite vid stadshuset och körsbärsträden som blommade. Sen åkte vi till Kramans för att fira valborg.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maj
I maj lärde vi känna Sigge. Isabella visste direkt att det här var någon hon ska vara varsam och omtänksam med/om. Hon visade extra stort intresse för honom på en gång och har fortsatt vara väldigt kärleksfull mot honom, han med för den delen. Blir i stort sett alltid glad när han får syn på henne. 
Mamma fyllde 60 vilket vi såklart ville fira, även om inte hon var så förtjust i tanken. Kjell tog med Isabella till frisören för första gången. Vi firade Kristi Himmelsfärd med grillmiddag här hemma och sedan badmys med kusinerna. Lär väl ha varit den soligaste maj-månaden i mitt liv vilket vi verkligen såg till att njuta av. Vi grattade Isabellas körsbärsträd på ettårsdagen, badade i Torslunda och överraskade Karin med en möhippa som blev mer lyckad än jag vågat hoppats på. Den krockade ju med CL-finalen så jag fick njuta av guldet en dag senare än alla andra Madridistas, men det var det lätt värt för att få dela glädjen med Karin och hennes vänner.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 Juni
 
Vi firade Helena genom att heja på Maraton tillsammans. Sommarvärmen höll ju i sig så Isabella fick ta ett dopp i havet. På samma kväll såg vi Sveriges uppladdning inför VM då de mötte Danmark. Det var säkert spännande och roligt men jag minns faktiskt ingenting alls från den matchen. Vi umgicks såklart med Sigge och Mille en hel del.
På nationaldagen överraskade vi Kicki med en babyshower. Kul att se hur förvånad och glad hon blev. Såklart blev det Eken, med en del vinster faktiskt vilket gjorde det extra roligt. Jag och Isabella gick på en bra föreläsning också. Den ingick i den ledarskapsutbildningen jag hoppat på under våren. Hundra procent fokus kunde jag nog inte ha på det som sas men hon skötte sig som vanligt bättre än man egentligen kan förvänta sig så jag ska inte klaga. Petterssonarna (och en söt Öhmanare) och Bergelinarna gjorde Skansen ihop. Så mysigt och uttröttande såklart, men redan när vi gick därifrån började jag längta efter nästa års besök. Då kanske Sigge och Isabella vandrar omkring hand i hand. I juni drog ju fotbolls-vm igång. Som jag längtat. Första sverigematchen såg jag med Tinna, Carro, Kjell och Isabella i Täby, kanske inte någon höjdarmatch och det är inte så lätt att ha helt fokus när Bellisen är med men den slutade ju så som man hade hoppats och önskat. Andra matchen skulle ju ses på plats så med Anna och Tinna begav jag mig ut på äventyr i Ryssland. Först stannade vi till i St:Petersburg, vilket var en helt okej stad. Jag kommer nog dock minnas taxiresan och incheckningen på boendet mest härifrån. Vi drog vidare till Sotji där vi firade riktigt äkta svensk midsommar för första gången i mitt liv, tidigare har jag bara firat vanlig svenskt lixom. Dagen därpå önskade jag kanske att jag tagit det aningen lugnare men lagom till Sverigematchen var jag taggad igen, gick inte att vara annat när matchen gick över förväntan till slutminuterna då... På väg hem stannade vi till i Moskva. Ryssland översteg faktiskt mina förväntningar som land. Sverige-Mexico som jag hade noll förväntningar på såg jag med härliga vänner. Lite stressiga timmar följde då vi försökte klura ut hur vi skulle ta oss tillbaka bäst och billigast möjligt. Är rätt säker på att det var i Juni som vi hade mysig picknick i Ulriksdals slottsträdgård (tror jag det var).  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 

Juli
Så Juli började alltså med att resa tillbaka till St:Petersburg. Den här gång med flyg till Finland och sedan nattbuss. Där stannade vi inte ens ett dygn men herregud vilka fantastiska timmar. Tror jag kommer minnas de flesta av dem resten av livet. Klart bästa landslagssamlingen jag varit på, lite tråkigt var det ju att veta att en hemresa väntade några timmar senare och att man inte riktigt kunde gå all-in på grund av det. Men jag njöt till fullo ändå faktiskt. Marschen till arenan var magisk och matchen likaså. Så himla häftigt, så glad och tacksam för den resan! Några dagar var det dags för ytterligare en magisk upplevelse. Karin och Patriks bröllop! En helt underbar helg som inleddes med härligt häng, hamburgare på grillen och fotbollsmatcher på storskärm i lada. Kan det bli bättre?! Den stora dagen var jag otroligt nervös på, inte alls för något med själva bröllopet eller brudparet utan om jag skulle göra bort mig som brudtärna och hur det skulle gå med talet. Lugnare och mer förberedd brud får man leta efter och vackrare tror jag inte man kan finna hur mycket man än letar. Tycker allt blev så himla lyckat. Att det krockade en aning med Sveriges match hade kunnat känts jobbigt och tråkigt men det gjorde faktiskt inte det. Är imponerad över hur de planerade om och fixade för att maximera upplevelsen. Det enda som kunde gjort dagen bättre var ju en svensk vinst men det blev ju inte så och tack vare det fantastiska bröllopet och all kärlek så kändes inte förlusten knappt alls faktiskt. Talet gick över förväntan och efter det kunde jag äntligen slappna av och njuta till fullo. Släppte helt allt som kallas ansvar och hade bara sjukt kul hög på kärlek och lyckorus. 
Den härliga sommaren fortsatte med ytterligare ett djurparksbesök, denna gång med vänner till Parken Zoo. 
Självklart spenderade vi många lata dagar hemma, så glad över mitt hem. Isabella kunde plaska i den lilla poolen och leka i sandlådan. Daniel och jag försökte faktiskt få till lite sommarträning, vi turades om att ta hand om Bellisen och kämpa i spåret. Var faktiskt rätt duktig på att komma iväg utan honom också men isf blev det med Sötnöten i barnvagnen. Anna fyllde ju precis som vanligt år i juli. Någon var tom mer taggad på tårtan än vad jag var, det har nog aldrig hänt förrut. Har nog aldrig badat så mycket som den här sommaren (sen jag blev vuxen), men kanske inte så konstigt heller med tanke på vädret. I slutet av juli tillbringade vi några hälriga sommardygn i Norrland. I Rönnskär, Viskan och Sörfjärden. Isabella fick köra farfars båt och utöver bad och mys så blev det ett härligt besök i Trolska skogen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Augusti
 
Jag fick äntligen till det och såg Pride-festivalen på plats, har velat och tänkt göra det massor av gånger men det har inte blivit av. Isabella dansade på och charmade alla som vanligt. Sista helgen på ledigheten var det poolfest i Torslunda. Ambitiösa HJ hade annordnat beachvolleyplan, vem har inte det på baksidan lixom... Kul att Kicki och Gunnar var där helt ovetandes om att det bara var timmar kvar tills första mötet med sonen. Jobbet inleddes med konferans på Lidö. Härlig start på ett spännande arbetsår. Iom sammanslagningen fick jag ju vara kvar på samma jobb men ändå inte. Vilket inneburit miljöombyte och en hel del nya kollegor samtidigt som tryggheten med flera andra kollegor varit där. Det har också inneburit sjukt mcket kaos och jobb. Men med tanke på allt tycker jag det gått förvånandsvärt bra ändå.
Något som också gått bra, även om jag inte är så förvånad över det, är inskolningen på förskolan. Hon fann sig snabbt och känns väldigt trygg och glad där. Jag tycker ju någonstans att hon haft det bättre om hon fått vara hemma lite längre eller lite mer iaf men nu är det som det är och jag är sjukt tacksam över att hon verkar må väldigt bra i det. I slutet av augusti passade vi på att fira Julius som fyllde 3.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
September
 
I början av september var det namngivning för Mille. Vi ville självklart mysa en hel del med Tor. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Oktober
I början av oktober var det dags för nästa namngivning, i form av Sigge-Lorenzos dop. Jag innehar ju äran av att vara gudmor. Annars i oktober var det nog mest jobb, handboll och utbildning. Men lite mer kvalitetstid med Edvin och familj hann vi iaf med.  
 
 
 
 
 
November
November inleddes med Halloweenfest. Aldrig har jag väl skådat en sötare pirat. Att hon var så stolt över skägg och halsband gjorde ju det hela ännu mer bedårande. Vi hade ett underbart höstlov då tid till trolldeg och korvgrillning i Torslunda hanns med. Vi träffade farmor och var på tjejmiddag hos Helene. Supermysigt! I slutet av november körde vi pepparkaksbak och bygge hos Kramans. Sista dagen var vi bjudna på finmiddag i Torlsunda. Jag och Isabella sov kvar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
December
Första timmarna i december spenderade vi i Torslunda. När vi vaknat och ätit begav vi oss till Väsby badhus där vi lekte i vattnet med Sigge. Sen åkte vi till stan där Helena kikade på kameror och jag till min stora lättnad och glädje fick min kamera fixad. Jag och Isabella passade på att kika på julskytningen innan vi begav oss hemåt. 
Ellie som fyllde 6 skulle ju såklart firas. Vi var på den traditionsenliga julmiddagen hemma hos Joakim och Amanda. Jag fick smita därifrån för att spela match mot Westermalm. En match som vi verkligen inte gjorde bra men som vi ändå lyckades vinna som tur var. Mindre roligt var att jag gjorde illa mina revben genom att landa hårt på en tjejs knä. Jag spelade hela matchen men lyckades ju underprestera något fruktansvärt, även matchen därpå då varje närkamp fick mig att grina illa och i så stor mån som möjligt undvika. Som tur var hade det blivit lite bättre till sista matchen innan uppehållet och nu känns det bara lite så jag hoppas att det inte ska påverka min prestation i fler matcher.
Vi träffade Tor lite mer, Isabella ville absolut hålla bäsis. På lucia fick vi stolt se på när vår duktiga tjej sjöng med i alla luciasånger och strålade som en liten stjärna. Vi fikade på förskolan, de lussebullar jag och Bella gjorde dagen innan. Dagen därpå hjälpte hon mig att klä granen, typ två tre kulor innan jag inte riktigt hade tålamod för mer, men den halvtimmen var supermysig iaf. 
Fredagen när jag gick på jullov så var det julbordsturneringen på handbollen, lika mysigt som vanligt. Lite extra eftersom Isabella verkligen börjar uppskatta att vara där och alla underbara VHK:are. Dessutom hyllade vi första hedersmedlemmen Roland som har betytt väldigt mycket för mig genom åren. Han har ju alltid funnits där och ser det ingen annan ser. Han har varit en stor trygghet helt enkelt så kul att få fira honom lite extra.  
Julafton firade vi här hemma med ett ovanligt stort gäng. Juldagen firade vi hos morfar. Annandagen startade vi projekt blöjfri, det har gått bra men kanske inte riktigt så bra som jag hade hoppats. För ovanlighetens skull var jag ju inte förberedd mentalt på det värsta utan hade typ drömscenariot redan programmerat och klart. Men på annandags morgon tog vi av blöjan och sedan dess har hon varit helt utan. Några olyckor har hänt här och där men faktiskt betydligt oftare lyckade besök på pottan. Hoppas bara det fortsätter åt rätt håll så får vi se hur de ställer sig till det hela på förskolan. Kanske får hon ha blöja på sig där på dagarna men hemma kommer vi köra utan. Så skönt!
 
 
Nyårsafton firades också här hemma. Tinna och Karin kom över på middag. Isabella var klart piggast av oss. Vid tolvslaget gick vi ut och nästan direkt flög grannens raketer upp och smällde precis ovanför oss. Isabella stelnade till en aning och ville upp i famnen men när det tog slut ville hon ha bang igen. Hon var ju inte ett dugg trött utan ville absolut vara uppe. Jag borde kanske lagt henne ändå men eftersom vi har en vecka kvar innan dygnsrytmen måste vara tillbaka kände jag ingen stress. Halv två tror jag att hon somnade ungefär. Jag kollade klart på sveriges match och fixade lite med det här inlägget. Skönt att hon sov till tio ungefär dagen därpå. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vilket år det har varit. Ett helt fantastiskt sådant på många sätt. Det bästa om man inte räknar med att få uppleva Isabellas utveckling och upptäckter måste nog ändå vara Ryssland och Karins Bröllop. Det mest tragiska är en fantastisk människas bortgång som jag fortfarande inte lyckats ta in. Om några timmar är det begravning och kanske blir det verkligare då. 
 
Jag ser fram emot 2019 och håller alla tummar och tår för att vi får fortsätta vara friska och välmående. Det som jag ser fram emot mest när det gäller jobbet är att min kollega kommer tillbaka på deltid från föräldraledighet. Har längtat så efter att få dela arbetsdagarna med henne. När det gäller handbollen är det lite samma där, några kära återvändare som jag hoppas på och såklart även en hel del bra prestationer och vinster förhoppningsvis. Det ska också bli spännande och utmanande att dra igång hela learskapscoachingsprojektet. Privat ser jag fram emot att ta tag i hälsa och träning lite bättre snart igen och såklart allra mest efter att få fortsätta se Isabella växa och utvecklas. Vi båda är taggade på det kommande tvåårskalaset. 
 
 

RSS 2.0