Paris

Vi landade rätt sent på lördagen och tog en taxi till hotellet. Sen gick vi ut och kikade in närområdet och hittade lite kvällsmål på mcDonalds. Sen gick vi tillbaka till hotellet och gjorde upp planerna för de kommande dagarna. 
Det viktigaste för både mig och Kjell var att få se Versailles. Jag som den historienörd jag är och Kjell eftersom han alltid varit lite intresserad av franska revolutionen och åren dessförinnan. Dessutom har vi båda en animeserie som favorit (Rose of Versailles), så det kändes ganska givet att åka dit allra först. Vi hade läst på lite hur vi skulle ta oss dit och tyckte vi hade lite koll, vi visste att det väntades mycket turister just den här helgen men var inte alls förberedda på hur mycket folk och köande det skulle vara. Ett tag blev jag faktiskt rätt orolig över att vi inte skulle hinna se allt. När vi stod i kö för att köpa biljetter, en kö som gick långsamt och säkert skulle ta en halvtimme, fick vi veta att kön för att ta sig in på själva slottet var ungefär två timmar lång, vi ville ju dessutom se trädgården och Marie Antoinettes favoritställe som tydligen var en kort promenad på fyrtio minuter bort från slottet. Vi löste det genom att köpa ett dyrare paket med bussresa till fastigheterna som var en bit bort. 
Det var ju minst sagt vackert där. Efter besöket i stora och lilla Trianon gick vi i rask takt mot slottet. Vi kom in längs med den storslagna trädgården. Eftersom vi kom bakvägen råkade vi smita före hela kön och hann se hela slottet utan brådska och även en till tur i den vackra trädgården. Jag är glad att vi såg allt i den ordningen vi gjorde för det byggdes verkligen upp, Petit Trianon var vackert, Grand Trianon ännu större och Versailles storslaget och ofattbart och hade man börjat med det vet jag inte vad man hade fått för intryck och upplevelse av petit Trianon. 
 
       
 
Vi tog tåget tillbaka in till centrala Paris och hoppade av vid eiffeltornet. Vi funderade på att åka upp men köerna där var gaaaaaalet långa så vi nöjde oss med några foton och gick sedan vidare mot Triumfbågen.
 
 
 
 
 
 
Vi bestämde oss för att fortsätta med vårt kulturella spår och första stoppet för måndagen var museet Louvren.
 
Jag tycker inte att det är fantastiskt roligt och spännande att se på konst, inte Kjell heller. Men samtidigt är vi osäkra på om vi någonsin kommer tillbaka till Paris och då kändes det fel att inte passa på att besöka Louvren. Och faktiskt så var det nog lite roligare än jag förväntat mig även om man blev sjukt trött i fötterna av att gå runt där. Det är ju typ större än Versailles (om man bara ser till slottsdelen). Självklart var Mona Lisa det som kändes mest lockande, och även pyramiden utanför. Jag kan ju för allt i världen inte förstå hypen med Mona Lisa, vilket gör det hela intresannt för mig. Vad var det som gjorde att just den tavlan blev så speciell och vallfärdas till. Det stod löjligt mycket folk och trängdes framför den för att fota. Aja efter några timmar var vi nöjda och gick vidare mot Notre Dame. 
 
 
Kön var såklart lång även in i Notre Dame men den gick faktiskt rätt fort och solen strålade lagom skönt så det var  faktiskt bara en mysig och härlig stund. Vi valde dock att inte klättra i trapporna eftersom vi redan varit uppe i triumfbågen och siktade på Sacre coeur istället. 
 
 
 
 
 
På väg tillbaka till hotellet åt vi god middag och passerade Batillien.
 
 
På tisdagen var det Sacre coeur som var viktigast och därför var det dit vi gick först. 
 
 
 
Han är så fin min babe :-)
 
 
Efter det promenerade vi vidare i vackra Paris och såg det vi inte redan sett och lite av det vi redan sett. 
 
 
På kvällen gick vi till en restaurang vi läst mycket gott om och blev inte besvikna då köttet var sagolikt gott. 
Efter maten åkte vi till Trocadero och utsiktsplatsen för eiffeltornet. De fem minuter som tornet lystes upp var absolut sevärda. 
 
 
 
 
 
 På onsdagen hann vi med ett besök på Primark innan det var dags att åka till flygplatsen. 
 
Det var en riktigt bra och lyckad resa. Även om Frankrike inte är mitt favoritland så har Paris helt klart mycket att se och uppleva. Synd bara att de ska vara så envisa med språket, tycker personerna man träffade var trevliga och inte alls motvilliga till att kommunicera på engelska men jag tycker det saknades överallt annars, på skyltar, menyer och framförallt på museumen. 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0