Sådan mamma sådan dotter

Jag har alltid varit lite emot antibiotika. Det tackar jag mestadels min mamma för. När min syster var två och innan jag fyllt ett blev vi väldigt sjuka. Jag har för mig att det var påssjuka men jag är inte säker. Vi blev så sjuka att vi fick åka till sjukhus (vilket är väldigt sällsynt i min familj). Där tyckte de att vi skulle få antibiotika men min mamma vägrade förrän vi hade fått ordentliga provsvar. Lyckligtvis frisknade vi till utan medicin eller antibiotika och jag är stolt och glad över att min mamma stod på sig. Jag är övertygad om att jag har ett väldigt bra immunförsvar och jag är säker på att det har med min mamma att göra. Hon har aldrig tillåtit mig att känna efter för mycket och lever verkligen som hon lär. (Med tanke på att min moster och morbror är likadana är det väl längre upp i leden bondförnuftet går). På tio år har hon säkert inte mer än tio sjukdagar, har svårt att tro att det är ens så många, snarare är det nog fem. Hade jag fått antibotika när jag var liten tror jag att mitt immunförsvar hade varit en liten liten aning sämre. Jag har hört från enligt mig pålitliga källor att ens immunförsvar försämras lite av en antibiotikakur och att det tar 2-3 år att bygga upp det igen. Som flickvän till en sjuksköterska får jag ganska ofta höra om alla sjukdomar, virus och bakterier som finns. Det som jag tycker är obehagligast att lyssna på är när det handlar om Multiresistenta bakterier. Alltså bakterier som vi inte har något botemedel mot alls och som frodas i våra samhällen. Som finns i tunnelbanevagnarna, på räcken, på bankomaten osv och som vi så lätt kan bli infekterade av.
Jag blir riktigt arg över läkares nonchalans och slentrian när det handlar om antibiotika. Hade det skötts bättre hade vi inte haft riktigt så många och aggresiva resistenta bakterier som vi har idag, det är jag helt övertygad om. Att jag skriver om det här just nu är för att jag nyss läste en artikel på aftonbladet (http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article5944038.ab) som behandlar ämnet. Där står det bla om varför bakterier blir farliga(utvecklas)

"I fel kropp på fel plats kan även snälla bakterier bli ett dödligt hot. Resistensen byggs upp genom att bakterierna byter dna med varandra, och det hisnande snabbt. Överanvändning av antibiotika snabbar på utvecklingen – de bakterier som överlever medicinering förökar sig och sprider sig. Det sker inte på samma sätt om kroppens eget försvar tar hand om infektionen."

Det är inte ofta jag har varit hos läkaren eller sökt medicinsk hjälp men de erfarenheter jag har är inte speciellt positiva. Ett tag när jag gick på gymnasiet hade jag problem med urinvägsinflammation. Jag gick slutligen till läkaren och på den tiden var inte jag särskilt kaxig (vilket jag fortfarande inte är), dessutom är läkare för mig väldiga auktoriteter. Självklart lyssnar jag på dem och gör som de säger. Jag fick antibiotika och besvären försvann, för att sedan dyka upp några månader senare. Jag fick nytt recept och tog lydigt mina tabletter men problemen försvann inte, gick tillbaka till läkaren och fick recept på en annan sorts penicellin vilket hjälpte. jag kan kanske ha tagit ytterligare en antibiotika kur vid ett senare tillfälle pga återkommande urinvägsinfektion, mitt minne är inte alltid strålande. Men hur som, jag läste sedan lite själv om olika huskurer och tips för att förebygga och eventuellt bota urinvägsinfektioner. Jag drabbades av urinvägsinfektion igen men den gången drack jag en liter vatten blandat med äppelcidervinäger på tio minuter och det hjälpte faktiskt i stort sett på en gång. jag drack mängder med vatten ända till besvären försvann och efter det har jag inte haft några större problem utan får jag minsta lilla symptom gör jag samma sak igen och hittills har jag lyckligtvis inte behövt förstöra min kropp med antibiotika igen.

Det som jag är förbannad över är att det inte var en enda läkare som gav tips eller råd om hur jag kunde förebygga, minska symtomen eller bota mig själv. Direkt utan minsta lilla samtal skrev de bara ut penicillin. Usch vad jag är upprörd över att de bara skriver ut antibiotika utan att blinka och utan att ta reda på om de skriver ut rätt antibiotika, bara för att det 80% av gångerna fungerar med ett visst preparat betyder ju inte det att alla ska få just de tabletterna. Jag har någonstans hört att läkare dessutom kan få provision på läkemedel som de skriver ut, men det kanske inte förekommer här i Sverige utan bara i USA. Det är ju iaf helt sinnessjukt!

Jag påstår inte att antibiotika bara för elände med sig och att man absolut inte ska ta det. Självklart har det kommit mycket gott av antibiotikan och bakteriella sjukdomar har varit väldigt sällsynta pga det. Självklart ska man ta antibiotika vid tillfällen då det verkligen behvös. Men jag menar att man ska ha lite tilltro till sin egen kropps försvar och läkare ska verkligen vara noggranna vid utskrivning av antibiotika. Som sagt, hade det skötts bättre hade vi inte haft de superläskiga bakterierna vi har idag.

Iof är världen kanske en aning överbefolkad och på sikt kanske vi bara mår bra av en epedimi som har ihjäl halva befolkningen :-)

 

Så nu har jag fått skriva av mig lite aggressioner!


Var det så tråkigt hade du ju inte behövs läsa...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0